Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η Ιστορία των Κεριών...

Φωτίζοντας το δρόμο του ανθρώπου.
Τα Κεριά αποτελούν μέρος στης τελετές και γιορτές για χιλιάδες χρόνια. Δεν έχει σημασία πόσο ή πώς διαφορετικές γεωγραφικά διακριτές παραδόσεις στον κόσμο, οι περισσότεροι μοιράζονται το φωτισμό των κεριών στο τελετουργικό ως αναπόσπαστο μέρος της κάθε τελετή.
Η ίδια η τελετή λέξη προέρχεται από τη λατινική λέξη τελετές, που σημαίνει «το πρόσωπο που ασκεί ένα κερί σε δημόσιες τελετές». Με τη σειρά του ότι η λέξη βασίζεται στο λατινικό (cera) για κερί.
Στο πέρασμα των αιώνων
Το λέξη κερί έχει μια φωτεινή προέλευσης - από το λατινικό candere, που σημαίνει να λάμψει ... το κερί έχει μια μακρά και περίπλοκη ιστορία.

Για χιλιάδες χρόνια, το φως των κεριών ήταν το μόνο μέσο φωτισμού μετά το ηλιοβασίλεμα. Δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη της «εφεύρεση» των κεριών, αλλά και κηροπήγια ανακαλύφθηκαν σε δύο αρχαία ερείπια Κρητικό (1600 π.Χ.) και στο βασιλιά του τάφου Tout (14ος αιώνας π.Χ.).
Μέχρι το 13ο αιώνα, κατασκευαστές κεριών είχαν την δική τους συντεχνία, στη Γαλλία, ταξίδευαν από χωριό σε χωριό, από σπίτι σε σπίτι, για να κάνει τα κεριά. Λιωμένο κερί χρησιμοποιήθηκε για να σχηματίσουν εκκλησιαστικά κεριά, αλλά υγρό φυτικό λάδι και μια σειρά από ζωικά λίπη, με όλες τις μυρωδιές και τον καπνό τους, παρείχε μια φθηνότερη μορφή φωτισμού-κάθε μέρα.

Στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, η παραφίνη τέθηκε σε ευρεία χρήση, καθαρή και εύκολη στη διαχείριση των υλικών. Μόλις ιδρύθηκαν, η λάμπες πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ανέλαβαν τον φωτισμό για τα σπίτια, τα κεριά σύντομα γίνανε ένα αρχαϊκό στοιχείο και να τα έχουν σε ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, στην ταραχώδη εποχή μας, η ευγενής τρεμόπαιγμα της φλόγας των κεριών είναι ευπρόσδεκτη και πάλι στα σπίτια μας, παρέχοντας μια ζεστή ατμόσφαιρα χαλάρωσης και μια όαση ηρεμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου